Transformeer naar een lerende organisatie met de Quick Reflective Practice methode en training

Hoe blijf jij stevig in je schoenen staan? Zodat je professioneel kunt handelen en je staande kunt houden. Ook in twijfelvolle of moeilijke situaties en klinisch onzeker zijn. Hoe kun je voorkomen dat je zelf of studenten uitvallen? Versterk je coachings-, begeleidings- en zelfregulatievaardigheden.

Doelgericht leren, ontwikkelen en professionaliseren

Deze training leert je als professional en student in je eigen werkomgeving snel en doelgericht te reflecteren op alles wat je doet. Hierdoor blijf je continu scherp op kwaliteit en veiligheid, zowel individueel als samen met anderen. De training is zowel gericht op de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening als het begeleiden, coachen en het versterken van zelfregulatievaardigheden van jezelf, collega’s en studenten.

Waarom deze training?

De zorg die je moet verlenen wordt steeds complexer. Meer protocollen en richtlijnen, mondiger zorgvragers, toename van de digitalisering, steeds minder collega’s om jou bij te staan, steeds meer studenten en/of nieuwe collega’s om in te werken en te ondersteunen. Het komt steeds vaker op jou aan; dat jij op het juiste moment de juiste beslissing neemt, de juiste handeling verricht en daarover verantwoording aflegt.

Doelstelling training

Begeleiding-, coaching- en zelfregulatie vaardigheden (door)ontwikkelen en versterken.

Wat biedt de training?

In deze training leer je werken met de Quick Reflective Practice (QRP) methode. Deze methode helpt jou in iedere situatie onmiddelijk en doelgericht te reflecteren, de juiste beslissingen te nemen en te leren van je eigen handelen. Je reflecteert snel en simpel voor, tijdens en na iedere actie aan de hand van acht meta-cognitieve vaardigheden: oriënteren, plannen, monitoren, toetsen, diagnosticeren, bijsturen, evalueren en reflecteren. Bij een juiste toepassing stimuleer je het evidence based werken in de praktijk.

Daarnaast gaat de training in op continue professionele ontwikkeling en op het werk gebaseerd leren. Er wordt ingegaan op reflectie en uitwisseling van ervaringen voor het verbeteren of versterken van de kwaliteit van je (huidige) professionele prestaties.

De hoofddoelstelling van de training is snel en doelgericht leren reflecteren op je rol als zorgverlener, opleider, werkbegeleider, coach en/of student. Dit houdt in het gestructureerd inzetten van je meta-cognitieve denkvaardigheden, de ook wel zogenoemde kritische hogere denkvaardigheden. De QRP-methode is zowel gericht op het (door)leren en ontwikkelen van je meta-cognitieve vaardigheden en toepassen daarvan in de zorg als tijdens het begeleiden en coachen van studenten.

Het ondersteund je in het reguleren van je eigen leren, ontwikkelen en professionaliseren. Het vergroot de eigen zelfregulatie-vaardigheden zowel ten behoeve voor jezelf, de student, het ondersteunen van elkaar en het helpen van de zorgontvangers met als doel de kwaliteit van zorg te verhogen en zeggenschap te versterken.

Kritische denkvaardigheden

“QRP-methode: Een simpele denktechniek om te doen..”

— Freda Vasse

Onmiddelijke reflectie op de werkvloer

De dag is doorspekt met acties. De QRP-methode leert je om voor, tijdens en na de actie snel en doelgericht te reflecteren. Het gaat hierbij om ‘onmiddellijke reflectie’.
De kennis- en vaardigheid van het snel en doelgericht reflecteren voor, tijdens en na de actie wordt tijdens de training geleerd tezamen met essentiële onderwijskundige theoretische in de praktijk toepasbare kennis. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van:

  1. leervaardigheden en het verwerken van informatie;

  2. didactische/pedagogische vaardigheden door praktijkoefening

  3. gekoppeld aan theorieën over leren;

  4. communicatievaardigheden en cognitieve feedback technieken.

Reflecteren in de praktijk ‘voor, tijdens en na de actie’

Stimuleert...

  • gericht leren op de werkplek;

  • geleidelijk afnemende begeleiding en coaching;

  • vergroot autonomie en zelfstandigheid in het leren en werken;

  • reflecteren op alles wat je doet daar waar het wenselijk of noodzakelijk is;

  • opbouwende feedback geven, ontvangen en constructief aanspreken van elkaar.

Ondersteunt...

  • afstemming begeleiding ↔ ontwikkelingsniveau ↔ en wijze van leren en werken;

  • afstemming verantwoordelijkheden/ bevoegdheden;

  • patiënt-/cliëntveiligheid en ruimte om te leren;

  • ontwikkeling professioneel gedrag;

  • competentieontwikkeling → performance verbetering, hetgeen je laat zien en doet in de praktijk.

Wat levert het op?

Na de training

  • Kun je de QRP-methode goed toepassen in de praktijk.

  • Zijn je reflectievaardigheden versterkt.

  • Werk je meer zelfstandig en zelfsturend.

  • Ben je je meer bewust van je eigen kunnen.

  • Ben je meer bekwaam in argumenteren en discussiëren.

  • Ben je beter in staat evidence based te denken en te werken.

  • Kun je collega’s en studenten adequaat feedback geven.

  • Ben je in staat beter te communiceren en samenwerken met collega’s en studenten.

Wat is het belangrijkste wat je uit de training geleerd hebt?

“De invulling van de rol als coach. Hoe leerlingen leren en hoe je daarop kan inspelen.”

“Hoe leert en ‘onthoud’ een leerling. Communiceren naar leerlingen.”

“Beter feedback kunnen geven d.m.v. de richtlijnen uit de training.”

“Het beter begeleiden van de leerling, meer inzicht in het begeleiden in hun leerproces.”

“3 Stappenplan voor coach + student begeleidingsvaardigheden.”

“Dat er meer structuur (hoort/komt) in leerdoelen hoe deze bereikt moeten worden.”

“Hoe om te gaan met een ‘moeilijke’ houding van een leerling. Hoe feedback te geven.”

“Het structuur aanbrengen in je coaching.” “Bekwaamheid/competentie en bewust/onbewust.”

“Dat het belangrijk is om aan te sluiten bij de student i.p.v. waar de aan het einde van de opleiding/stage zouden moeten zijn.”

Bron: Citaten uit evaluatieformulieren van verpleegkundigen die de QRP-methode training hebben gevolgd.

De oorsprong van de QRP-methode

Door diverse onderzoekers worden de volgende categorieën van meta-cognitieve activiteiten als belangrijk aangemerkt: oriënteren, plannen, proces bewaken, toetsen, diagnosticeren, bijsturen, evalueren en reflecteren” (Verloop & Lowijck, 2003, p.154)[3]. De theorie van Schön (1983)1 is gericht op de centrale rol van reflecteren tijdens en na het professioneel handelen met als doel professionele ontwikkeling en het creëren van een lerende organisatie. Deze twee concepten van meta-cognitieve vaardigheden als onderdeel voor het bereiken van een volwaardig leerproces en de reflective practitioner “in action, on action” zijn samengebracht in één simpele methode: De QRP-methode (Vasse, 2009)[2]. In de QRP-methode zijn deze acht categorieën verwerkt, door er vóór, tijdens en na de actie onmiddellijk en snel op te reflecteren. Naast onmiddellijke en snelle reflectie op deze categorieën door de dag heen kan de QRP-methode gebruikt worden als tool voor een uitgebreidere uitgestelde reflectie. Op welke categorieën ging het goed en welke behoeft (door)ontwikkeling en/of versterking.

Referenties

1 Elkjaer, B. & Brandi, U. (2014, p. 836). In: Billett et al. (eds.), International Handbook of Research in Professional and Practice-based learning, Springer International Handbooks of Education. Dordrecht: Springer Science+Business Media Dordrecht.
2 Vasse, F. M. D. (2009). QRP-methode. Snel en Doelgericht Reflecteren in de Praktijk. eBook.

3 Verloop, N. & Lowijck, J. (2003, p. 154). Onderwijskunde. Groningen/ Houten: Wolters-Noordhoff.