Nieuws

Resultaat eerste follow-up meting Jeroen Bosch Ziekenhuis

Om de effecten te kunnen meten van het Verpleegkundig Leiderschap (VPL) opbouwprogramma is er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor gekozen om de Professionaliteitscan in te zetten op drie momenten; als nulmeting, als T1 meting na 1 jaar Opbouwprogramma, en als T2 meting aan het einde van het Opbouwprogramma.

Het opbouwprogramma, dat op 1 april 2015 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis van start is gegaan, biedt niveau 5 verpleegkundigen handvatten om samen met de gehele afdeling de kwaliteit van verpleegkundige zorg nog beter te maken. Hierbij richten deze verpleegkundigen zich op hun rol als kartrekker, kwaliteitsaanjager, coördinator en coach van collega’s.

In het opbouwprogramma staan drie thema’s centraal: het verpleegkundig proces, klinisch redeneren en evidence-based practice. Meer dan 150 niveau 5 verpleegkundigen in het JBZ nemen tot eind 2017 deel aan het opbouwprogramma. In het 2e jaar van het opbouwprogramma gaan ook niveau 5 verpleegkundigen van de specialty afdelingen, Intensive Care, SEH, CCU en de Recovery deelnemen aan de leertrajecten.

Controlegroepen

Naast de 150 niveau 5 verpleegkundigen die deelnemen aan het opbouwprogramma zijn er 3 controlegroepen geformeerd om de effecten te kunnen meten en zo nodig het opbouwprogramma bij te sturen. De controlegroepen omvatten een groep niveau 4 verpleegkundigen en alle verpleegkundigen werkzaam op de Dialyse- en de Intensive Care afdeling.

Focused Change

Het resultaat van het opbouwprogramma is zichtbaar in de eerste follow-up meting. Voor de eerste units zijn er weer de zogenaamde ‘focused change’ posters gemaakt. Hierop zijn de uitkomsten van 2016 ten opzichte van 2015 zichtbaar en is af te lezen waar op te richten.

De effecten worden tijdens en na het afronden van het opbouwprogramma door Drs. Marjolein Schouten, Manager Jeroen Bosch Academie en Freda Vasse, MSc en PhD candidate wetenschappelijk onderzocht en getoetst.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Frenetti in delegatie mee op health missie naar Japan

Van 14 t/m 18 oktober nam Frenetti deel aan een Life Sciences & Health Mission naar Japan. Deze missie werd georganiseerd …

Leerzame economische missie naar Boston

Frenetti reisde van 16 tot en met 19 juli af naar Boston, als deelnemer aan de delegatie van een economische missie, in aanwezigheid …

Frenetti op economische missie naar Boston met minister-president Rutte, minister Bruins en watergezant Ovink

Frenetti gaat van 16 tot en met 19 juli mee met een economische missie naar Boston, in aanwezigheid van minister-president …