Nieuws

NVZ presenteert nieuwe functieprofielen mbo- en hbo-verpleegkundigen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) presenteerde op 20 april jl. de nieuwe functieprofielen voor mbo-opgeleide en hbo-opgeleide verpleegkundigen in ziekenhuizen. De nieuwe functieprofielen zijn een belangrijke stap in het naar de praktijk brengen van de beroepsprofielen. De NVZ heeft deze richtlijnen opgesteld voor ziekenhuizen.

Elk niveau een eigen functieprofiel

Tot op heden was er één functieprofiel voor mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Straks hebben zowel mbo als hbo een eigen functieprofiel. Deze differentiatie moet ervoor zorgen dat verpleegkundigen beter kunnen worden ingezet om de veranderende zorgvraag aan te kunnen. Deze zal met name in ziekenhuizen hoogcomplex worden, door de toenemende vergrijzing, multimorbiditeit en steeds kortere opnameduur.

Een aantal ziekenhuizen en hogescholen hebben de NVZ van feedback voorzien om tot beter herkenbare functieprofielen te komen, waaronder een aantal organisaties die al met de Professionaliteitscan werken. Dat zijn: Máxima Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Waterlandziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en Hogeschool Leiden.

Ook Frenetti’s Freda Vasse is gevraagd om te helpen. Aan de hand van de Professionaliteitscan heeft zij de concepten van de mbo- en hbo functieprofielen geëvalueerd en voorzien van feedback. Op basis van haar ervaring en inhoud van de Professionaliteitscan hielp ze mee om een zo goed mogelijk onderscheid te maken tussen beide profielen.

Bron: Uitgave ‘Generieke functieprofielen verpleegkundigen NVZ’

Meer informatie

Meer informatie over deze functieprofielen leest u in dit artikel van de NVZ.

De nieuwe functieprofielen kunt u hier bekijken op de website van de NVZ.

Ook de website Nursing.nl is een goede informatiebron voor de ontwikkelingen van de nieuwe beroepsprofielen en de daarbij horende functieprofielen. Zij houden hiervan een dossier bij.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Frenetti in delegatie mee op health missie naar Japan

Van 14 t/m 18 oktober nam Frenetti deel aan een Life Sciences & Health Mission naar Japan. Deze missie werd georganiseerd …

Leerzame economische missie naar Boston

Frenetti reisde van 16 tot en met 19 juli af naar Boston, als deelnemer aan de delegatie van een economische missie, in aanwezigheid …

Frenetti op economische missie naar Boston met minister-president Rutte, minister Bruins en watergezant Ovink

Frenetti gaat van 16 tot en met 19 juli mee met een economische missie naar Boston, in aanwezigheid van minister-president …