Nieuws

Anders omgaan met inzet medewerkers in zorg onontkoombaar

Er is sprake van een leiderschapscrisis. Het klassieke leiderschapsmodel voldoet niet meer waarin een leider een organisatie stuurt in een gewenste richting en mensen motiveert om bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. Veel vragen rond leiderschap zijn uiterst actueel. Aldus de redactie van het M&O-jaarboek 2011.

In de huidige economische crisis staan bedrijfsresultaten onder druk, neemt de onzekerheid toe en verliezen veel medewerkers toekomstperspectief. Leiders staan voor de opgave om de prestaties van bedrijven en maatschappelijke organisaties te verbeteren en de motivatie van hun medewerkers te verhogen. “In een mooie praktijkbeschrijving laat Freda Vasse zien hoe leiders kunnen bijdragen aan de motivatie en teamprestatie van verpleegkundigen in een medisch centrum.”

Het onderzoek van Vasse (2009) naar het Big-Fish-Little-Pond fenomeen onder verpleegkundigen bij het VU medisch centrum wijst uit dat hbo-verpleegkundigen over een lager professioneel zelfconcept beschikken en daardoor minder gemotiveerd zijn om in het vak te blijven in vergelijking tot mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen. Dat is zorgelijk omdat de gezondheidszorg niet zonder hbo-verpleegkundigen kan. Met het oog op de kwaliteit van de patiëntenzorg en de patiëntveiligheid is er daarom veel aan gelegen om de hbo-verpleegkundigen te behouden voor de gezondheidszorg.

In hoofdstuk 8 van het M&O-jaarboek beschrijft Vasse de aanpak en resultaten van haar onderzoek onder de titel Anders omgaan met de inzet van medewerkers in de gezondheidszorg onontkoombaar!

Lees hier het hele hoofdstuk, of bestel het boek bij Kluwer. Kijk hier voor meer achtergrondinformatie over het Big-fish-little-pond fenomeen. For the English version of background information on the Big-fish-little-pond phenomenon, please check here.

Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Frenetti in delegatie mee op health missie naar Japan

Van 14 t/m 18 oktober nam Frenetti deel aan een Life Sciences & Health Mission naar Japan. Deze missie werd georganiseerd …

Leerzame economische missie naar Boston

Frenetti reisde van 16 tot en met 19 juli af naar Boston, als deelnemer aan de delegatie van een economische missie, in aanwezigheid …

Frenetti op economische missie naar Boston met minister-president Rutte, minister Bruins en watergezant Ovink

Frenetti gaat van 16 tot en met 19 juli mee met een economische missie naar Boston, in aanwezigheid van minister-president …